4005 YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI KAPSAMINDA PROJE BAŞVURUMUZ KABUL GÖRDÜ.
4005 - BİLİM VE TOPLUM YENİLİKÇİ EĞİTİM UYGULAMALARI DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA 2018 YILINDA DESTEKLENECEK PROJELER ARASINDA SEÇİLMİŞTİR.
NEDEN BU PROJEYİ TEKLİF ETME İHTİYACI DUYULDU ?
Dünya ekolojik sistemine en büyük tehditlerden biri olan Küresel Isınma sebebiyle kural koyucular tarafından endüstriyel CO2 emisyonlarının kısıtlanmasına ve üreticilerin önlemler almasına neden olmaktadır. Ulaşım alanında yakıt tüketiminin azaltılması, CO2emisyonu için en kritik parametredir. Bu konudaki önemli trendlerden biri, ürünlerin konstrüksiyonlarında metal malzemelere göre daha mukavemetli, ancak daha hafif PolimerikKompozit (PK) malzemelerin kullanımıdır. PK “Gelecek Nesil Üretim Yöntemleri” içinde sayılabilmektedir. Günümüzde, PK; İnşaat, Taşımacılık, Denizcilik, Elektrik ve Elektronik, Havacılık, Savunma, Yenilenebilir Enerji gibi endüstriyel sektörlerde kullanılmaktadır. PK, yaşamımızın her yerinde çok yönlü malzeme olarak modern çözümler sunmaktadır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, kümelenme çalışmaları kapsamına göre, Bursa ve çevresi ülkemizin Otomotiv, Makine ve Kimya Kümelenme bölgesidir. Bu yüzden ülkemizde PK malzemelerin özelliklerini bilen, uygulama alanlarında etkin bilgi ve beceriye sahip elemanlara ihtiyaç vardır. Bu nedenle projenin amacı Kimya/Makine Teknolojisi Alanı teknik öğretmenlerinin PK malzemeler hakkında bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve bilgiyi yaygınlaştırma sürecine okulların da dahil olmalarıdır.
PROJE BAŞLIĞI:
Polimerik Kompozit İçerikli Yeni Nesil Malzeme Üretim Yöntemlerinin Kimya/Makine Teknolojisi Alanı Öğretmen Eğitimleri İle Yaygınlaştırılması
PROJENİN AMACI:
Meslek ve Teknik Lise Kimya/Makine Teknolojisi Alan öğretmenlerinin Polimerik Kompozit malzemeler hakkında bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve profesyonel gelişimlerinin sağlanarak bilgiyi yaygınlaştırma sürecine dahil olmasıdır. Bu genel amaç çerçevesinde aşağıdaki hedeflere ulaşılmaya çalışılacaktır.
· Kimya/Makine Teknolojileri Alanı Meslek Lisesi öğretmenlerinin Kompozit malzemeler (ağırlıklı Karbon fiber, cam elyaf) hakkında bilgi ve becerilerini geliştirmek.
· Kompozit malzemelerin (ağırlıklı Karbon fiber, cam elyaf) kimya, otomotiv ve makine sektöründe kullanım alanlarını arttırmak.
· Kimya/Makine Teknolojileri Alanı Meslek Lisesi Öğretmenlerinin Kompozit malzemelerin işlenmesi ve şekillendirmesi için gerekli uygulama yöntemleri konusunda bilgi ihtiyaçları ile profesyonel gelişimlerini desteklemek.
HEDEF KİTLE:
TÜBİTAK 4005 Yenilikçilik İçeren Öğretmen Eğitim Programı, öncelikle öğretmenlere, üniversitedeki akademisyen ve akademik yolda ilerleyen Yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik yenilikçi yaklaşımlar (yenilikçi materyal, öğretim yöntemi, yeni gelişmelerin transfer edilmesi, yeni bilgi ile buluşması gereken hedef kitlelerin donanımını) içeren her türlü fikri desteklemek üzere yapılandırılmış özellikli bir programdır.
Kimya/Makine Teknolojileri alanı bulunan Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Karabük, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalovaili Mesleki ve Teknik Liselerden15 Kimya Teknolojileri ve15 Makine Teknolojileri alan öğretmeni olmak üzere toplam 30 öğretmen seçilecektir.
Belirlenen öğretmenlerle Polimerik Kompozit malzemeler hakkında önce 2 gün teorik eğitimler yapılacak ve sonrasında 3 kişilik 10 grup halinde, 3 gün uygulamalı eğitim olmak üzere toplamda 5 gün yoğunlaştırılmış eğitimler yapılacaktır.
TÜBİTAK BİLİM TOPLUM DAİRESİ BAŞKANLIĞINA emek ve çabalarımızı onurlandırdıkları için teşekkür ederiz.
Ayrıca Projemizin yazılması sürecinde destek ve işbirliğini esirgemeyen tüm kurum ve kişilere Proje Ekibi olarak içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.